Асеновградчанин поставя проблемите на образованието в своя книга

7168
Асеновградчанин поставя проблемите на образованието в своя книга
Снимка: Actualno.com

Един от основните проблеми в българската образователна система е, че всяко едно нещо в училище е свързано с финансови средства. Това казва в книгата си „Класният наставник“ асеновградският преподавател Николай Шенков, съобщава кореспондентът на Actualno.com в града.

Неслучайно творбата му е насочена към образованието в България. Няколко са причините, които са провокирали Шенков да изрази мнението си в литературно произведение. "Сблъсках се с много неща, които не ми харесват в самото образование", започна разказа си писателят. Той обясни пред присъстващите в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград, че е провел няколко разговора с бъдещи педагози. Те отказвали и категорично не желаели да практикуват тази професия, макар да имат възможността.

В Асеновград наложиха глоба за липса на документи

Асеновградчанин отнесе глоба от 50 лева, защото не се легитимирал с документ за самоличност при поискване от органите на реда, съобщава...

По думите на Николай Шенков, идеята на книгата е да бъде запознат обикновеният човек с проблемите на образованието. Един от акцентите в творбата е отношенията родител – учител – ученик. Друга засегната тема са различните проблеми, които бяха застъпени като опит за решаване, в новия Закон за училищното и предучилищното образование и които според Шенков не са решени в основната си част заради дефицит на финансови средства.

Сред основните проблеми асеновградчанинът поставя и прекалено големият брой ученици в една паралелка. Той смята, че трябва да има горен праг. "В клас децата е добре да не са повече от 18“, казва учителят. Друг проблем е и наличието на неизвинени отсъствия, обясни Николай Шенков. Той посочи, че това практически означава, че ученикът има право два дни в годината да отсъства от учебни занятия, без основателни причини.

"Да пишеш за учителската професия е едно от най-трудните неща", смята Шенков.

Произведението също разказва за протеста на българските учителите преди няколко години. Вместо да преразказва, писателят реши да прочете няколко страници от книгата. "Средното образование е безплатно за българските граждани. Така пише в основния закон на България – Конституцията. Какво му е безплатното, съм сигурен, че ще възкликнете вие и ще сте прави. Защото отдавна нищо в родното Училище не е безплатно. Със сигурност сте наясно, че в началото на всяка учебна година се събират пари за охрана, за различни училищни инициативи, закупувате си учебниците. Така е, ученици – Конституцията е основен закон за нас, обикновените хора, а не за политиците.“

Асеновградски бегачи се включиха в издирването на 90-годишен мъж, изчезнал в Родопите

Асеновградски бегачи се впуснаха в търсенето на 90-годишния Ахмед Караюсеинов, за който се предполага, че се е изгубил в Родопите, пред...

Шенков засегна и размерът на ученическите стипендии за отличен успех, които са 21 лева, както и тези за социално слабите ученици в рамките на 18 лева. В книгата си асеновградският писател и преподавател се обръща към своите ученици, като ги пита колко от тях биха избрали да завършат висше образование и да последват „достойната“ професия на учител. Факт е, че преподавателите в България взимат 300 лева месечно, а след протестите – 450 лева, посочва асеновградчанинът. Николай Шенков заяви, че е наясно, че много от неговите последователи ще предпочетат да работят в сферата на строителството и да получават средно по 1 000 лева на месец. Или ще изберат да станат продавачи с месечно възнаграждение 500– 600 лева.

В края на творбата си Шенков изразява чувство на безпомощност и едновременно борбеност с думите: „Едва ли ще е скоро денят, в който ще влезем в класните стаи, без да искаме от вас, учениците, да плащате за учебници, охрана, консумативи, материали и училищни придобивки. Но ние, учителите, ще продължаваме да се борим за бъдещето на българското Училище."

Чрез книгата си „Класният наставник“ Николай Шенков се обръща към читателите си с послание в едно изречение: „Този, който не уважава своя учител, не уважава себе си!“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com