Читалищата в Асеновград си пишат много добра оценка за миналата година

11790
Читалищата в Асеновград си пишат много добра оценка за миналата година

Асеновград отчита напредък в развитието на дейността на читалищата, ръководствата на които представиха пред общинските съветници на града годишните си отчети за 2014 година.

Броят на читалищните институции в общината е 20. През изминалата 2014 г. всички те работеха по разработена от тях годишна програма. Извършеното и постигнатите резултати в читалищната сфера нямат измерим показател. „Въпреки това, напредъкът на работещите в тази област се усеща“, категорични са от общинското ръководство.

Читалищата поискаха традициите да се изучават в училище

Как традициите да станат част от образованието на българските деца, обсъждаха вчера представители на читалища в страната и Асоциация за...

От представените отчети става ясно, че през 2014 г. читалищата на територията на град Асеновград са осъществили изключително голям брой мероприятия и бяха съорганизатор на Общината в много други събития. Като такива могат да се посочат традиционният празник на Цветница, обичайният коледен концерт, участие в литературни четения, посветени на Дните на книгата, съдействие при организиране на Майските културни тържества.

Читалищата в асеновградските села също отбелязаха националните официални и църковни празници, съвместно със съответните кметства, детски градини и училища. Чествани бяха и редица юбилеи на български и световни поети и писатели. С инициативата на читалищните деятели бяха организирани детски пленери и изложби на рисунки, някои от които с конкурсен характер от местно значение. Други дейности, които развиха читалищата в общината през 2014 г., са школи по народни танци, народно пеене, китара, пиано, класическо и балетно изкуство, модерен балет и брейк. Разрастват се и се развиват все повече и литературните клубове.

Междувременно, ежемесечно читалищните институции представят пред общинското ръководство и актуална програма с предстоящите в областта на културата събития. С изготвяне на държавния бюджет за 2015 г. бяха разгледани и всички молби за нови щатни бройки. От Министерството на финансите уведомиха, че се отпуска една такава. Така, общият брой на щатните бройки за читалищата в общината става 33. Това е с една повече от миналата година. Допълнителната щатна бройка е разпределена по половинка на двете читалища, подали молби през 2014 г., а именно- „Просвета“ в село Бачково и „Родолюбие“ в Асеновград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com