Дали асеновградчани знаят за структурата на сградата на Градската библиотека

16437
Дали асеновградчани знаят за структурата на сградата на Градската библиотека
Снимка: Actualno.com

Съществува теория, според която библиотеката е наричана „третото място за общуване.“ За първото се смята домът. Второто е училището или работата. Такива места преди години са били пазарите. Днес МОЛ- овете ги заместват до известна степен. В библиотеките хората се срещат все по- често. Общуват, споделят идеи, коментират злободневните теми.

Днес Ви представяме един от големите центрове на културния и социален живот в Асеновград- Градска библиотека „Паисий Хилендарски“. Тя е отворила врати официално през 1982 г. От тогава носи името на „Паисий Хилендарски“. От 1997 г. е като самостоятелна институция, извън структурата на читалището в Асеновград.

Първият етаж от сградата на библиотеката е отдаден на концесия. Преди време там се разполагаше нощно заведение, което в момента не функционира. Помещението не се използва от никого. Ръководството на библиотеката имаше идея там да бъде създаден музей на виното или галерия, но тя остана нереализирана.

Трима академици представиха книгите си в Асеновград

Тримата академици Георги Марков, Васил Гюзелев и Константин Косев представиха книгите си в Градска библиотека „Паисий Хилендарски...

Вторият етаж от сградата на Градската библиотека е книгохранилището, до което нямат достъп потребителите. Вътре са подредени хиляди издания. Понякога се налага библиотекарите да търсят книги от там, тъй като не всички се намират в залата за свободен достъп.

Най-често се използва третият етаж. Около огромното фоайе са разположени детски отдел, изкуство и лекционна зала. Те са мултифункционални. В тях се провеждат всякакъв вид обществени инициативи и мероприятия: изложби, конференции, концерти, приемиери на книги, информационни кампании, трудови борси, пленери и много други събития от културния, социалния и здравния живот на Асеновград.

Качвайки се на четвъртия етаж по изящно извита стълба, виждаме разположените там заемна, читалня, библиотечен информационен център, който осигурява достъпност до съвременните технологии и комуникации, както и залата за свободен достъп. В последната гражданите на Асеновград на възраст над 15 години ползват услугите на отдела за възрастни.

"Не е забранено, разбира се, те да посещават и детския сектор, тъй като в него има доста книги за възпитанието на децата.“, уточни Милена Марковска, диретор на Градската библиотека. Тя допълни, че най-използваната за заемане литература за вкъщи от асеновградчани е художествената.

150 деца от Асеновград се учат на творчество и спорт в лятна академия "Пъстро лято"

Близо 150 децата вече посещават безплатната лятна детска академия „Пъстро лято“ в Асеновград. Чрез своите родители, желание...

В читалнята на библиотеката жители и гости на Асеновград могат да се запознаят и да четат научно-популярни книги, енциклопедии, речници, периодични издания, преса. Няма възрастова граница на хората, посещаващи културното средище.

Продължавайки напред, на същия четвърти етаж от библиотеката в Асеновград откриваме Английския двор. Той се намира в центъра на залата за свободен достъп. Английският двор е вътрешно помещение, което преди нямаше покрив. Впоследствие се наложи да бъде закрито, заради пропиването на вода по стените на сградата. Вече направеният покрив е остъклен, за да може наистина посетитетлите да се чувстват навън, сред природата.

В Английския двор е разположена чуждоезикова читалня. Неведнъж е ставал и място за срещи на граждани с творци и автори на книги. В последния пети етаж от Градската библиотека се намират служебните помещения- отдел обработка. Там се осъществява регистрация на книгите. Включването им в електронния и традиционния каталог, до който читателит също нямат достъп. Именно там върху книгите се поставят датници и стикери, които оказват автор и заглавие.

Активно в техническата обработка на произведенията се включват и библиотечните доброволци. „Библиотеката трябва да е „гостната стая“, в която всеки да намира нещо за себе си. Хората имат различни потребности и принадлежат към разнообразни общности. Стремим се да бъдем полезни за всички.“ С тези думи Милена Марковска постави точка на разходката ни из Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в Асеновград

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com