Казахстанец спечели ултрамаратона "Персенк Ултра 2015"

18916
Казахстанец спечели ултрамаратона "Персенк Ултра 2015"

Приключи най-дългият български маратон „Персенк Ултра 2015“, предаде кореспондентът на Actualno.com. Той беше спечелен от натурализирания казахстанец Андрей Гридин, който е състезател по ски бягане.

"Персенк Ултра" не е обикновено състезание. Не всеки приема предизвикателството да пробяга 132-километрово трасе и успява да финишира. Дистанцията на ултрамаратона, утвърдил се вече като традиция за Асеновград, е най-дългата в България.

Тази година капризите на времето - дъжд, мъгла и ниски температури в Асеновград и Родопа планина - не успяха да разубедят състезателите да стартират. Наложи се промяна и вместо в 00 ч., с цел безопасността на участниците, организаторите отложиха старта за 6 ч. сутринта на 22-ри август.

От централния площад в Асеновград стартираха над 230 елитни бегача на дълги разстояния. Те премериха сили в едно от най- престижните международни спортни събития за общността на състезателите по бягане в България, провеждащо в сърцето на Родопите- „Персенк Ултра 2015“. Стартът бе даден под звуците на родопската гайда на Стефан Янев.

„Персенк Ултра 2015“ се състои от общо три състезания по планинско бягане. Те са с различни дължина и денивелация на трасето. Най-кратката дистанция е на 20- километровия „Крос Асеновград“. „Орехово Ултра“ е с трасе 80 километра. А „Персенк Ултра“ е със 132-километрова дистанция.

До едни от най-добрите български планински бегачи на старта застанаха и 50 чуждестранни състезатели от Великобритания, Финландия, Япония, Италия, Израел, Кипър, САЩ, Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Румъния, Германия и Полша. От общо 230 участници жените ентусиасти, които стартираха, бяха 35. Маршрутът на „Персенк Ултра“ и „Орехово Ултра“ отново предостави възможност на бегачите да видят и да минат през един от най-живописните дялове на Централни Родопи - започвайки от центъра на Асеновград, покрай Асеновата крепост, местността Бяла Черква, село Орехово, хижа „Персенк“ и по античния Римски път под самия връх Персенк, минавайки през местността Чудни мостове и достигайки до каньона на Цирикова църква и панорамната гледка към Южния дял на планинския масив.

Трасето на „Крос Асеновград“ също започна от асеновградския площад. То отведе бегачите през Асеновата крепост до село Лясково и през параклиса „Свети Димитър“, като финалът отново бе в центъра на града. С осигуряване безопасността на състезателите бяха ангажирани над 100 доброволци, позиционирани в девет подкрепителни пункта, както и медицински и специализирани планински екипи. След повече от 16- часово бягане шампион в ултрамаратона „Персенк Ултра 2015“ в Асеновград стана руснакът Андрей Гридин. Ето и крайното класиране на всички първенци:

„Орехово Ултра” /80 километра/

Жени до 40 г.

1. Христина Козарева

2. Ирена Таушанова

3. Мая Танева (Асеновград)

Мъже до 40 г.

1. Душко Момич

2. Гено Увардов

3. Слави Савов

Мъже над 40 г.

1. Александър Димов

2. Димитър Каменов

3. Георги Георгиев

„Персенк Ултра” /132 километра/

Жени до 40 г.

1. Надежда Ангелова

2. Нина Енчева

Стартът на „Персенк Ултра 2015“ е в Асеновград тази нощ

Стартът на ултрамаратона „Персенк Ултра“ ще бъде даден тази вечер. По традиция състезателите ще стартират планинското бяган...

3. Евелина Златанова

Мъже до 40 г.

1. Андрей Гридин

2. Владимир Милушев

3. Йовица Йованчев и Живица Ивановски

Жени над 40 г.

Световното благотворително бягане "Крила за живот" събра над 101 хиляди души в целия свят

Множество тичащи, наред с ултра бегачи, "сърфисти" на инвалидни колички, известни личности и атлети от всички спортове бягаха в подкреп...

1. Мая Петрова

2. Дима Гачева

3. Бакие Дюран

Мъже над 40 г.

1. Пирин Галов

2. Светослав Маринов

#4040caratrun отчита близо 220 пробягани километра за три седмици

Разстоянието от София до Стара Загора в километри пробягаха за три седмици участниците в социалната инициатива #4040caratrun. От 29 сеп...

3. Любен Кенанов

„Крос Асеновград“ /20 километра/

Мъже над 40 г.

1. Пламен Давидов

2. Слави Савов

3. Абас Саламе

Маратонът в София бе спечелен от двама африканци

Едуин Кипчумба от Кения бе победителят от силния пол на 31-ия маратон на София. Той спечели 40 000 лв. Лекоатлетът преодоля класическ...

Жени до 40 г.

1. Антония Анева

2. Кристина Попова

3. Галина Новакова.

Ралица Велинова стана победител при жените ветерани с време 4 часа и 29 минути. Специална награда за дебюта си получи и 18-годишната Магдалена Енева - за това, че успя да финишира 132-километровата дистанция на „Персенк Ултра“. Момичето бе официално наградено за постижението си с приз „Най- перспективен млад състезател“ от председателя на сдружение „Български ултрамаратони” Николай Марангозов.

Наградите на шампионите връчиха кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов, заместник- кметът инженер Мария Вълканова и представители на организационния комитет. Състезанието е сертифицирано и е част от календара на Международната асоциация по планинско бягане, като всеки завършил участник в двата маратона получава квалификационни точки за други международни надпревари. „Персенк Ултра 2015“ се организира от Сдружение „Български ултрамаратони“ и Община Асеновград за трета поредна година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com