Малки асеновградски творци изработиха фенери за 24-ти май (СНИМКИ)

11799
Снимки:

Цветни фенери от оризова хартия и картон засветиха в Асеновград миналата вечер. Те са изработени от сръчните ръчички на близо 30 малки асеновградски творци, съобщава кореспондентът ни от града.

Някои от фенерите са саморъчно изрисувани с пастели. А върху други, детските ръчички бяха изрисували цветя и изписали думи като „писменост“, „азбука“, „24-ти май“ с букви от глаголицата. За да станат фенерите уникални, децата приложиха техника на рисуване с восък върху коприна. В случая, обаче, бе използвана оризова хартия.

1 000 ароматни свещи и светещи фенери в Благоевград за Свети Валентин

Десетки светещи фенери полетяха от "Моста на влюбените" в Благоевград по повод Свети Валентин, предаде БГНЕС. Чудесната инициатива бе ...

Темата на детското ателие, което се проведе в Старинно училище „Свети Георги“ в Асеновград, беше „Върви, народе възродени“. Подобна инициатива се организира за първи път в нашия град, коментира Диана Коройчева - един от организаторите. Тя е и ръководител на малчуганите от детско ателие „Венче“ към Народно читалище „Родолюбие“ в Асеновград, децата от което всъщност бяха главните действащи лица.

С изработката на украса за класните стаи за 24- ти май, която по- късно да вземат със себе си, се заеха момичета и момчета, дошли да разгледат фотодокументалната изложба, която бе на същата тема, и останали за работилницата. Цветните фенери на малчуганите светят чрез поставена във всеки един от тях свещ. А изложбата, която споменахме, е представена за първи път в Регионален исторически музей Смолян, на 01.11.11 г.- Ден на народните будители.

Експозицията "Върви, народе възродени" вече гостува в Асеновград. И не случайно в последния момент детското ателие бе преместено в залата, в която се намират произведенията. Защото те бяха вдъхновението на децата от работилницата за фенери и училищна украса.

Ловешки занаятчии с участие в престижен европейски форум

Седем майстори на занаятите от Ловеч участват във форум на занаятчиите от градовете в Европа с покрити мостове, съобщават от пресцентър...

Посланието на фотодокументалната изложба е „Върви, народе възродени към познание, духовно съвършенство, европейско единение”. Накратко, експозицията представи делото на Кирил и Методий. Любопитни факти от историята запознаха посетителите с химни в прослава на светите братя. И още - със знамена с ликовете на Кирил и Методий, развявани на бойните полета. В изложбата се показаха също и материални свидетелства, свързани с честването на празника на светите просветители и почитта към просвещението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com