На колене асеновградчани почетоха паметта на загиналите за Съединението герои

2835
На колене асеновградчани почетоха паметта на загиналите за Съединението герои

Десетки малки и големи асеновградчани се поклониха пред паметната плоча на Пере Тошев в Асеновград. В минута мълчание и на колене всички заедно почетоха паметта на загиналите герои.

Пере Тошев е един от видните български революционери, борили се за връщането на Македония в рамките на България. Той е герой от Сърбско-българската война от 1885 година, с която България фактически узаконява Съединението. Убит е 4 май, 1912 година от членовете на анархистка организация "Червените братя", която изповядва отомански възгледи. През май 2012 година, в Асеновград бе поставена паметна плоча, по случай 100-годишнината от гибелта на Тошев. На откриването на паметната плоча присъстваха много хора, сред които Николай Тошев, внук на Пере Тошев и председател на Съюза на македонските организации.

Асеновград чества Съединението с различни събития

Сто и тридесет години ни делят от паметния ден 6-ти септември, когато за първи път българите показват на света, че са способни сами да ...

Венци и цветя бяха поднесени днес точно в 11:30 ч. от общинското ръководство, от военнослужещи във Военното формирование в града, от ръководството на Историческия музей, от представители на различни политически сили, както и от обикновени граждани, дошли да се поклонят пред делото на българския революционер.

Непосредствено преди това, няколко думи за историческото за България събитие разказа доцент доктор Иван Чамбов – ръководител на катедра „История и археология“ в Пловдвивски университет „Паисий Хилендарски“. Той сподели пред всички присъстващи, че Съединението е един знак за това, че нашата страна ще пребъде, само тогава, когато всички станат единни. Накрая на официалната церемония присъстващите затихнаха мирно и с наведени глави под звуците на химна на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com