Еньовден в Асеновград - калинички

43185
Еньовден в Асеновград - калинички
Снимка: БГНЕС

Където и да се обърнеш днес в Асеновград, виждаш малки момиченца, облечени в бяло като булки. Възрастта им е от 8-9 месеца до 6-7 години, а броят им удивлява.

Родопското градче поддържа жив обичая си, наречен калинички. На Еньовден обличат малките момиченца в бяло и целият град се изсипва да види това великолепие. Само днес те бяха около 500, предава БГНЕС.

Традицията е отколешна, но, за да остане толкова жива и устойчива, през годините се е модернизирала. Думата "калиничка" идва от гърците, които преди десетилетия са били сериозна част от населението на града и означава " хубавичка". Никой не помни точно откога е започнал обичаят, който има нещо общо с ладуването, възрастните жени, вече прабаби на днешните калинички също са обикаляли. Само че преди години те са били облечени просто с най-официалните си дрехи и са ходили от къща на къща, за да благословят стопаните. Нещо подобно на коледарите.

Днес булчинската им премяна не е случайна - знае се, че Асеновград е прочут със сватбените рокли. Рядко се прави сватба някъде в страната, без да се посети Асеновград. Тук магазините за сватбени рокли се срещат по-често от кварталните бакалии. След като този бизнес, който включва не само рокли, но и сватбени аксесоари, стана емблема на града, не е за чудене, че най- малките манекенки стават момиченцата. Роклите се купуват, но и се шият в големите фирми, които тъкмо са приключили абитуриентските серии и са се захванали с обичайните сватбени премени. В моделите на малките се виждат познати решения, но то така и трябва, уверени са хората.

За да расте едно момиченце здраво и хубаво в Асеновград, то трябва три пъти да бъде калиничка. За началото хората се колебаят- според едни, детето трябва поне да е проходило, други обаче смело обличат в бяло и бебета. Най-малките калинички днес бяха на 8 и на 9 месеца. Особено щастлива беше майката на втората, защото това е третото и дете и... първо момиче. Досега само се е радвала на чуждите принцеси, днес бърза и тя да има своята. Впрочем в празника участват и малките момчета, но твърде ограничено. Повечето от тях просто са зашеметени от гледката.

По традиция калиничките, придружени от майки и бащи, баби и дядовци по двете линии, се събират в църквата "Свети Никола", после, поведени от знамена и акордеон отиват до параклиса "Въведение Богородично" или "Св. Ян" на високото, връщат се и поемат, всички вкупом, на градското шествие, оглавено от военен духов оркестър.

В един момент изглежда малко странно тригодишни препъващи се в дългите поли момиченца да маршируват под звука на военни маршове, но как иначе ще се разбере, че е градско тържество. Цялата тази бухнало бяла процесия минава по един мост, после през Главната, където публиката ги аплодира, завива през друг мост, украсен с розови тюлени кордели и отива в парка, където децата минават под венци и получават подаръци. Пак по традиция снощи те са сложили своите нишани във вода и са си пожелали нещо, по-сигурното е, че майките им са сторили това.

Традицията е жива и се поддържа както от старите асеновградски фамилии, така и от снахи и майки на момиченца, дошли от другаде. Да си майка на малко момиченце днес в Асеновград е привилегия и празник. А от благослова на 500 малки момиченца, всички те умилително красиви, градчето очаква добри дни нататък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com