"Поп Ганчо", кукери и "карнавалци" прогониха злото от Асеновград

12148
"Поп Ганчо", кукери и "карнавалци" прогониха злото от Асеновград
Снимка: Actualno.com

Кукерско шествие, придружено от дефиле на образите на свещеник, лекар, медицинска сестра, ориенталка и други интересни личности, огласи Асеновград, предаде кореспондентът на Actualno.com в града.

Дъждът и студеното време не изплашиха „карнавалците“. В продължение на около два часа те преминаха по предварително планирания маршрут.

Гайдарска музика, традиционни български хора и шум от хлопки на кукери прогониха злите сили от Асеновград. Цветни театрални костюми изпъстриха мрачните и мъгливи асеновградски улици в дъждовния ден.

Шествието стартира от ресторант на улица „Свети Свети Кирил и Методий“ в близост до читалище „Свети преподобни Паисий Хилендарски“. Премина през известния сред асеновградчани „Железен мост“. Продължи по няколко улици в квартал „Свети Георги“ и завърши на централния площад „Академик Николай Хайтов“ в града.

Снимка: Actualno.com

Сред най-атрактивните участници бе образът на „Поп Ганчо“. На фона на кукерските хлопки, той усърдно проповядваше своята молитва и гонеше злите духове с чемшир и бакърче със светена вода в ръка.

Друг интересен образ бе този, на мустакат полицай. На гърба си той носеше табела с надпис „Не бъди милиционер, бъди милионер – МВР: Министерство на Виното и Ракията“.

Снимка: Actualno.com

Мъж, пък, бе облечен като булка в народна българска носия. А в ролята на младоженеца влезе жена. Наред със забавлението, ритуалът носеше и своята сериозна част.

Снимка: Actualno.com

В края на кукерското шествие, по повод Сирни заговезни, участници и зрители се събраха на площада в Асеновград. Там асеновградчани и „герои“ заедно извиха дълго хоро.

Снимки: Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com