С личността на Мариана Дафчева стартира поредица творчески вечери, посветени на асеновградски творци

11746
С личността на Мариана Дафчева стартира поредица творчески вечери, посветени на асеновградски творци

Поредица от творчески вечери, посветени на асеновградски творци, стартира снощи (26 ноември), съобщава кореспондентът на Actualno.com.

Първата среща бе организирана в чест на Мариана Дафчева – детски учител, писател и поет от Асеновград. Самата тя бе нарекла презентацията „Родена под дъгата – да съм само желание“. Името е създала като съвкупност от части от наименованията на свои книги.

Стартира XXI-то издание на Национална награда за поезия "Иван Николов"

На 15 октомври стартира XXI-то издание на Национална награда за поезия "Иван Николов". Наградата „Иван Николов“ е учредена ...

Мариана Дафчева е член на „Съюза на творците“ в Асеновград. „Тя допринася много за развитието на организацията, а и е отличена с куп награди“, каза председателят Атанас Москов. Именно затова инициативата за осъществяване на такава поредица от творчески вечери започва с нейната личност и творчество.

Целта на инициативата е да се популяризира дейността на асеновградските творци сред по-широк кръг от хора, да достигне до по-голяма аудитория и жители на Асеновград с различни възгледи и виждания за живота, обичащи и не чак толкова литературата, да се докоснат до всеки един асеновградски творец.

Поредицата започва с Мариана Дафчева, защото тя постигна немалък успех и породи у феновете и приятелите си поредния повод за гордост. Нейната стихосбирка „Родена съм да бъда волност“ ще бъде представена в Кеймбридж, Англия. Творбата получи тази възможност, като награда от Националния литературен конкурс „Голямата книга на малкия град”.

На снощната среща бяха прочетени няколко знакови стихотворения на Дафчева. А тя сподели емоциите и вълненията, които са породили написването на всяко едно от тях. Представи различните награди, които е получила до момента. Открехна и прозореца към личния си живот. Сподели болката от загубата на своя любим – художника Кирил Аврамов. Накрая Дафчева се върна към професионалния си път. Разказа за емоциите, които преживява ежедневно с децата от детската градина, в която е учител и така затвори кръга на първата от поредицата асеновградски творчески вечери. „Следващите автори, които ще представят себе си пред асеновградчани в неформална обстановка, ще бъдат избирани чрез жребий“, каза в заключение председателят на „Съюз на творците“ в Асеновград Атанас Москов.

Ученици четат Ботев в метрото

По повод 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България, РИО – София-град и Столична община за четвърта пор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com